Spørsmål fra USA

Hvordan lager man Jello Shots?
Her er oppskriften jeg brukte! Du trenger: kokende vann, kaldt vann, kald alkohol (vi brukte smirnoff til jordbær, og tequila til lime- bruk noe som er mellom 30 og 50 prosent), gele, plastikk shotteglass, noe å røre med og en stor bolle.Begynn med å helle 1.80 dl gele inn i bollen (en stor pakke), så 4.73 dl kokende vann oppå. Rør det sammen til alt pulveret er mikset innRør inn  3.85 dl med alkohol og 0.90 dl kaldt vann. Hell deretter miksen inn i shotteglass, pass på å ikke fylle dem for mye, for da blir de vanskelige å drikke! La de kjøles i kjøleskap (Ikke fryser) i 3+ timer. Når du skal spise dem putter du fingeren rundt gelen og drar den rundt koppen så den løsner, så enjoy!

Skal til New york om en uke, noen butikker jeg ikke burde gå glipp av? :)
Ooh, heldige deg! Vel, du kan jo sjekke ut shopping guiden min lengre bak på bloggen! Der snakker jeg om Forever21, Target, TJ Maxx, Zara og H&M. Et hint- IKKE dra på den største Forever21 i hele usa som finnes i New York, finn heller en litt mindre enn, det er absolutt ikke verdt det fordi det er bare kaos. Du burde vel også ta turen innom Saks Fifth Avenue og andre fine butikker, men ikke for mange hvis du ikke har tenkt til å kjøpe noe, jeg syntes hvertfall det bare blir trist :( haha

Hvor lenge skal du bo i USA?
I USA? No idea! Familien flytter hjem snart, tror jeg, men jeg blir hvertfall et år til. Jeg tar det egentelig som det kommer, jeg elsker Norge og jeg elsker meg her, så vi får se!

Bor hele familien din i USA?
Ja, mamma, pappa, og mine to lillesøstere Hannah og Tale bor i Westborough :)

Er USA bedre enn Norge?
Begge er like bra på hver sin mate!

Tror du det er større muligheter der borte? F.eks dans.
Lett å få jobb?
Nei, det tror jeg egentelig ikke. Altså, for eksempel minstelønnen i Norge er nesten dobbelt så mye som her borte. De fleste av dere fikk jo helt sjokk når jeg sa hva jeg tjente på Forever21 (50 kroner i timen, det er minstelønn her). Jeg føler at det er så mange her også, så det er vanskelig å få til noe stort og bli lagt merke til. Men USA er også et bra sted å starte. Men jeg føler liksom ikke at folk kan flytte til USA med drømmen å bli noe stort- danser, skuespiller, artist og tro at det er lett, eller bare bare, for det er det ikke. Det er veldig vanskelig for det er så mange flinke her. Men, det er bare min mening :)

Er måltidene innlagt i det du betaler for college? Eller må du betale enkeltvis hver gang du spiser på restaurantene ?
Nei du må kjøpe egen plan. Det er en plan hvor du kan gå å spise ca to ganger om dagen, eller en hvor du kan gå så mye du vil. Jeg har den siste, og det er deilig at jeg bare kan gå og ta en kaffe uten å tenke på hvor mange ganger jeg har vært der den dagen. Det er ikke akkurat resauranter heller, hehe, de er kjent som dining commons, og har alt mulig :) Umass har faktisk blitt kåret til å ha den beste maten av alle collegene i hele USA!

Siden du er norsk får du noe stipend?
Man får visst ikke stipend første år uansett for å studere i utlandet. Jeg får til neste år hvis jeg klarer å holde alle karakterene mine på en C eller over. Vi har snakket mye frem og tilbake med Norge om dette, noen ganger har de helt idiotiske regler om jeg får lån og stipend. Men jeg prøver hardt å få til neste år, for det er ganske dyrt å gå her.

Er det 4 år du skal gå der? Og når du er ferdig har du tatt en bacholer da?
Ja, 4 år :) Og da har jeg tatt en bachelor i psykologi.

Er det noe du ikke liker med skolen eller rommet, eller noe negativt ?
Hmm.. jeg liker ikke at fagene mine er så langt unna og at jeg må gå haha. Men jeg er en lat person, så det er vel egentelig ikke så ille! Også liker jeg ikke at det ikke er trådløs internet på rommene våre, så vi må bruke kabel, men det er egentelig ikke så ille det heller. Jeg klarer utrolig nok ikke å tenke på noe annet negativt med skolen akkurat nå! Wow. Kanskje jeg bare har vært her for kort til å begynne å hate ting. Kommer tilbake på dette jeg! hehe

Drikker dere alkohol? i såfall hvor for dere tak i det :P?hva syns foreldrene dine om at du drikker? (du er jo 18, altså lovlig i norge)
Haha, ja vi drikker alkohol :) Er jo college, dere! Hehe. Vi får tak i det gjennom eldre folk som går på skolen, folk med fake leg osv, de har også alltid alkohol på frat festene vi drar på. Noen ganger må du betale $5 for en kopp når du kommer inn men som oftest slipper jentene inn gratis ;) Og da kan du bare få så mye du vil til det er tomt. Foreldrene mine syntes 21 års grensen her er kjempedum, akkurat sånn som meg. De liker vel ikke at jeg drikker her, fordi det er jo ulovlig, men så lenge jeg kontrollerer meg og er trygg syntes de vel det er greit.

Bor du på campus?
Ja jeg bor på campus :) alle freshmen må det.

Kan alle som vil søke på college i USA?
Tror det ja. Det er en del alle må gjennom, som SAT og/eller ACT prøver og sånt, men jeg er ganske sikker på at alle kan søke. De liker å ha diversitet på skolene, så det er lettere å komme inn også.

Finnes det vertsfamilier man kan bo hos eller gjelder det kun high school?
Tror det er kun High School, for på college bor man jo i dorms, det er svært få som bor hjemme uansett.

Hva vil du egnetlig bli?
og hvorfor? :)
Det jeg har mest lyst til å bli er fotograf, eller noe som har med mote å gjøre. Jeg elsker å ta bilder over alt, men jeg vet at det er en Ganske urealistisk jobb å få. Derfor har jeg bestemt meg for å utdanne meg i psykologi, for det kan bli brukt til ganske mye, også ser jeg etter jeg er utdannet om jeg fortsatt har like lyst til å jobbe med fotografi og/eller mote. Hvis jeg har det prøver jeg meg nok på det, men hvis det ikke går har jeg alltid en “backup” plan i psyokolgi.

Hva var den største forskjellen mellom Norge og USA for deg når du flyttet?
Hvor hyggelig menneskene er her, de er mye mer aksepterende her. Også det at det er så strengt her, det gjaldt mye mer når jeg først flyttet hit da. Det var så mange fler regler enn det var i Norge, når det gjelder alt fra alkohol til skolen. I tillegg er alt så mye større her, så mange flere mennesker, større butikker, større veier, større biler og så videre.

Hvor lenge har du bodd i USA?
Totalt 9 år! Fra jeg var 5 til 12, også 16 til 18 så langt.

I hvilket land er maten best? (Norge eller USA?)
Haha, det er vanskelig det! Mye her jeg elsker, men jeg må nesten si Norge. Jeg savner grandiosa og Salt sild! Jeg føler at maten er mye mer naturlig i Norge, og jeg elsker fisk og forikål.. standard norske ting :)

Er klærne mye billigere?
Hvis du går å handler på Forever21 så ja, klærne er billigere. Men hvis du handler på Zara eller H&M her så er det bare noen få kroner billigere enn i Norge på grunn av moms, så det er ikke den største forskjellen. Det varier også veldig mye med dollarkursen, er den lav kommer alt til å være superduper billig her borte, men er den høyere merker du nok ikke så mye forskjell.

Har du fått mange nye venner på college? :D
Søtt! Jeg har blitt mest kjent med de som bor i gangen min, og i resten av bygningen min, Emerson. Det er tre jenter nederst i gangen som jeg er mye med, samt roommate min og noen andre jenter. Guttene i gangen er utrolig usosiale med mindre de er fulle, så de får jeg snakket mest med om kveldene! Haha:)Jeg er veldig mye med Katie og Emily, som jeg kjente hjemmefra og bor noen dører ned fra meg. Det er kanskje litt dumt at jeg forstatt er mye med dem, men jeg må si jeg er kjempeglad for at jeg kjente noen. Jeg har snakket med mange som kom på skolen uten å kjenne noen, og det er mye vanskeligere for de. Jeg vet liksom at jeg har de, uansett, for jeg kjenner de så godt! Jeg har blitt kjent med random folk jeg har møtt på fest, I timene og sånt og da!

Hvor mye koster det? Og hva inkluderer prisen, rom og mat og sånt i tillegg?
Tydeligivis mange som lurer på dette med hvor mye college koster. Hvis du tenker på å gjøre det selv anbefaller jeg å gå inn på collegboard.com og registrere deg og søke på de skolene du kan tenke deg. Umass er en av de billigere jeg søkte på, og prisen for kun skolen er $11,917. Maten koster per semester $2,170, og rom koster $8,275, bøker og div koster rundt $1000. I tillegg kostet det en del å kjøpe ting inn til rommet, og jeg mangler fortsatt en del. Jeg er flink til å ikke bruke penger på skolen, for jeg klarte bare å spare opp ca $1000 til mitt eget bruk. Det betyr ingen klær! Og ja, jeg sliter haha

Kunne du ønske deg selv til hvilket bygg du ville bo i (siden du bor samme sted som de du kjente fra før)?
Du fikk ønske deg tre bygninger, men jeg visste at jeg kom i den jeg ville uansett. Vi har noe som heter RAPs her, som du kan bli med i. Noen fokuserer på spesifikke ting som “Psykologi majors” men min er bare generelt, og Emily og Katie joinet den samme så vi visste at vi kom i samme bygning.

Er de fleste like gamle som deg når de starter?
Yepp, tror egentelig alle er rundt 18-19 år. Men husk at de deler det forskjellig enn i Norge, jeg har mange venner i mitt trinn som er født i 1990, tror det er om du er født før eller etter September.

Er det vanlig at det er så “fritt” på college når det gjelder drikking (som man jo egentlig ikke har lov til)? Skjønner jo at de ikke ser ut til å bry seg så mye på Umass, men er det sånn på de fleste andre college også?
Vel, det er jo college! Hehe. Det er egentelig utrolig strengt. Hvis noen ser at du har alkohol på rommet blir du skrevet opp en gang, hvis du blir tatt igjen blir du skrevet opp og kastet ut av bygningen, en gang til blir du kastet ut av skolen. Men samtidig er det lett å holde det hemmelig, det er bare å holde dørene lukket mens du drikker, ikke gå rundt med drikke og holde deg inne når du er på fest. Det er sånn på de fleste skoler ja, det er jo mange andre skoler som er kjent for å feste enda mer! Du må bare være forsiktig og holde ting hemmelig.

Var Umass førstevalget ditt?
Nei, det var vel andrevalget mitt. Northeastern var førstevalget, men det ble alt for dyrt, det koster nesten dobbelt så mye som Umass plus at det er i byen så alt er dyrere. Hvis jeg hadde fått stipender og andre form for penger kunne jeg nok gått der, men det gjorde jeg desverre ikke.

Er det sånne gjenger der? sånn som du ser i mean girls og diverse filmer.
Det er mye mer high school hvor det er sånne gjenger. Det jeg elsker med college er at det er så utrolig mange folk her, så det er ingen som er “populære” eller “nerder.” Ingen kjenner alle, de fleste kjenner svært få iforhold til hvor mange som går der. Man danner seg sine egene vennegjenger ja, men det er ikke sånn “Du er ikke i min gjeng, eller den kule gjengen, så jeg kan ikke være med deg.”

Har du deltatt/skal delta på rush og slikt? Planer om å melde deg inn i et sorority? :)
Sororities og Fraternities er ikke så veldig stort her på Umass, tror det bare er sånn 5 prosent av de som går på skolen som er med på det, så det frister ikke så veldig å joine en sorority. Derfor har jeg ikke deltatt på rush. Hvis jeg hadde gått på en skole hvor det var større tror jeg nok jeg hadde gjort det! Kanskje jeg gjør det etterhvert, vi får se.

Er det litt likt som på filmene du ser?
Vel, akkurat nå kommer jeg ikke på så mange filmer som har college i seg haha. Men jeg må si at det faktisk er ganske likt som de jeg har sett. Festene er kanskje ikke akkurat like crazy- husene er ikke like fine som i filmer men det er like mange folk! Hehe. Skolen ser også ganske likt ut som på filmer- med store “lecture halls” hvor folk sitter i en kino lingende sal og en professor snakker forann med store powerpoint skjermer og slikt.
Mange som slår opp med kjærestene sine fra high school og vil leve livet på college?
Ja, mange gjør dette så trist som det er : ( . Mange velger vel også å prøve, sånn som meg og Austin gjorde. Jeg har møtt mange som kom hit med en kjæreste, men var utro etter den første uken, og jeg skjønner at det er vanskelig. Jeg føler at college er den ultimate testen, om man virkelig vil ha hverandre eller ikke!

Tenkt og dra på spring break?
Ville jeg gjerne gjort men jeg vet at jeg ikke har penger til det, haha. Kanskje det blir en liten tur et eller annet sted, men blir ikke noe Mexico tur akkurat!

Hvor lenge skal du gå på college?
Fire år tenker jeg meg, det er det som er vanlig. Men man vet jo aldri, kanskje jeg drar til Norge eller Australia for å gå noen år der og : )

Er fagene vanskelige? Krever de mye av deg?
Både og. Det er veldig mye informasjon i de store klassene mine, som biologi av kreft og aids og mikro økonomi, og jeg finner de litt vanskeligere. Men samtidig er det bare å pugge, så det krever ikke sånn kjempemye. Psykologi og college writing er veldig lette egentelig, men nå har jeg ikke hatt noe særlig prøver eller oppgaver enda da. For det meste er det bare å høre på læreren og gjøre oppgavene, og du klarer å holde deg på en B.

Er det klesbutikker på skolen?
 hvis ikke, hvilke er de nærmeste?
Det er en klesbutikk i Amherst by, som tar ca 15 minuttter å gå, og det er den eneste på ca en halvtime. Den er ganske fin da, men utrolig dyr, så blir nok mer nettshopping! Det er en kjempesvær mall et stykke unna som har en av de største Forever21ene, jeg prøver hardt å holde meg unna.. haha.

Hvordan mat er det i kantinen(e) der?
Everything! Det varier fra dag til dag, men det er utrolig mye å velge mellom hver dag. Det er sushi, pizza, vegeterianer mat (pasta salater, bønner osv), en salatbar, wok, hamburgere, pommes frittes, brødskål supper, kylling, biff, poteter, taco og burritos og så videre! Jeg har faktisk spist veldig mye sushi og salat- flink er jeg :) haha

Er det likt som man ser på filmer? Hele tilværelsen i USA mener jeg? Er det et drømmeland?
Både og som man ser i filmer, en del ting stemmer men er bare overdrevet i filmene. Om det er drømmeland, vel det er opp til enhver. Det er ikke sånn at du kan komme til USA, få deg en kjempebra jobb med en gang og tjene millioner. Men samtidig trives jeg utrolig godt her, jeg syntes college er noe alle burde oppleve- for det er virkelig en opplevelse. Akkurat nå sier jeg at USA er drømmelandet, fordi jeg har det så utrolig bra her. Men det er jo også mye mer fattigdom og pengekriser her, Norge har jo blitt kåret til det beste landet å bo i. Så jeg vet ikke, er litt vanskelig spørsmål haha. Altså, jeg er veldig sånn at når jeg er i Norge vil jeg bare være der, men når jeg er her elsker jeg det også. Så jeg føler at begge er drømmeland, hvertfall for meg:)

Hva savner du minst med norge?
Janteloven. En av de tingene jeg elsker med USA er at jeg kan være helt megselv uten at noen egentelig bryr seg. Jeg føler at i Norge må du passe på alt du gjør, alt skal liksom være “riktig,” og med en gang du gjør noe dumt eller har på deg noe som ikke er riktig blir du sett ned på. Det er vel litt sånn her og, men ikke i det hele tatt på college. Og det elsker jeg! Jeg er en litt rar person.. sånn er jeg bare, her godtar folk det bedre føler jeg.